Wij verzamelen, raadplegen en verwerken informatie uit openbare bronnen en private bronnen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Kamer van Koophandel, Kadaster, Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG), Internet en Insolventieregister, maar ook periodiek aangeleverde betalingservaringen en incassozaken.
Om een volledig beeld te krijgen van het betaalgedrag van consumenten en bedrijven, koppelen wij alle door ons verkregen/verzamelde data uit openbare en private bronnen en onze eigen databank aan elkaar. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van individuele en statistische informatie.
De individuele informatie wordt gevoed door persoonlijke betalingservaringen, die zowel een positief als een negatief karakter kunnen hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
- Informatie over faillissementen;
- Surséances van betaling;
- Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP);
- Verhaalsinformaties die door EDR Informatie worden samengesteld;
- Incassomeldingen die worden verkregen van EDR Incasso;
- Aan EDR teruggekoppelde betalingservaringen.
De statistische informatie is afkomstig van publieke organen, zoals het Centraal Bureau voor de Statistiek, etc. Deze informatie is niet persoonsgebonden en is een aanvulling op de individuele informatie.
Op basis van de individuele en statistische informatie wordt een score berekend, waaruit de kredietwaardigheid van de betrokkene valt af te leiden. Deze score is opgebouwd uit een drietal verschillende componenten:
- Individuele score
Deze score heeft betrekking op de persoonlijke gegevens van de betrokkene.
Deze score weegt zwaar mee in de eindscore.
- Statistische regioscore
Deze score is gebaseerd op de leefomgeving van de betrokkene en de door opdrachtgever opgegeven informatie wordt vergeleken met informatie verkregen uit openbare bronnen.
Deze score weegt maar in beperkte mate mee in de eindscore.
- Regio betalingsscore
Deze score is gebaseerd op statistische informatie uit het onderzochte
postcodegebied van de betrokkene, afkomstig uit de databank van EDR zelf en heeft voornamelijk betrekking op het aantal positieve en/of negatieve betalingservaringen.
Deze score weegt maar in beperkte mate mee in de eindscore.
- Overige indicatoren
Naast de weging van de drie bovenstaande scores, zijn nog twee indicatoren van invloed op de eindscore: de zogenaamde “fraudeteller” en een “betrouwbaarheidsteller”. Hierin worden tellingen bijgehouden hoe betrouwbaar of onbetrouwbaar de inhoud van de opgegeven datavelden of combinaties daarvan zijn.
Deze tellers wegen mee in de uiteindelijke berekening van de eindscore.
Op deze manier krijgen wij een beeld van uw betaalgedrag/financiële situatie, op basis waarvan wij onze opdrachtgevers adviseren.
NB: EDR geeft alleen een negatief advies over een consument indien wij negatieve persoonsgebonden data tot onze beschikking hebben.
Een consument zal nóóit uitsluitend op basis van postcode, straat of bijvoorbeeld de buren een negatief advies kunnen krijgen. Indien wij de consument niet kennen, of geen negatieve persoonsgebonden informatie hebben, zal dit áltijd tot een positief advies leiden.